בדיקת אי סבילות למזון
גילוי רגישויות
בדיקת אי סבילות למזון
גילוי רגישויות


מהי אי סבילות למזון?
אי סבילות למזון הינה רגישות למזון. קיימת מגמה הולכת וגוברת של אנשים המראים תגובות שליליות למזונות שונים בתזונה שלהם.
בניגוד לאלרגיה למזון, אי סבילות למזון אינו מצב מסכן חיים אך התסמינים אינם נעימים ויכולים לכלול נפיחות, כאבי ראש, עייפות, שלשולים, עצירות, מעי רגיז, בעיות ספיגה, אך גם היפארקטיביות, הפרעות שינה, דיכאון וחרדה, פיברומיאלגיה, תסמונת התשישות הכרונית, אקזמה וגרד ובעיות עור נוספות.
תסמינים של אי סבילות למזון יכולים להיות רבים ולהופיע תוך מספר שעות או אפילו ימים לאחר אכילת המזון המרגש. זו אחת הסיבות לקושי בזיהוי הקשר בין צריכת המזון לתופעות הגופניות והרגשיות שלהם.
תסמינים אלו נובעים מתגובה של מערכת החיסון המזהה אותם מזונות ככאלה המסכנים את הגוף ולעומת תגובות אלרגיות המלוות בעלייה של נוגדנים מסוג IgE, הנוגדנים הנוכחים בדם בעת תגובת אי סבילות הינם נוגדנים מסוג IgG4.
כחלק מהתגובה החיסונית ואי הנעימות מופעלת לרוב גם תגובה דלקתית באזורים שונים בגוף. תגובה זו לרוב חולפת רק לאחר הסרת המזון/ות המרגשים את הגוף ומעוררים את מערכת החיסון.
אי סבילות למזון ניתן לפתח גם במהלך החיים והסיבות לתגובת אי הסבילות הן שונות ורבות ויכולות להיגרם ממצבים כגון: מעי דליף, דיסביוזה במעי ועוד.
אז מאיפה מתחילים?
איתור המזונות המרגשים
הבדיקה מתקיימת במרפאה בתיאום מראש. הבדיקה הינה בדיקת דם פשוטה ואינה מצריכה הכנה. תוצאות הבדיקה מתקבלות תוך כשעה.
טיפול מותאם אישית
לאחר שנקבל את תוצאות הבדיקה, נחל בבניית תהליך טיפולי מותאם אישית המבוסס על הסרת המזונות המרגשים ובניית תפריט מזין ובריא.
מעקב תפריט
בהתאם לתסמינים ועוצמת התגובה למזון מסוים תיבדק האפשרות של החזרת המזונות לתפריט או הימנעות מוחלטת ממנו ובניית תפריט מותאם אישית.

אילו מזונות ניתן לבדוק?
- דגנים: חיטה, שיפון, שעורה, שיבולת שועל, תערובת דגנים A (כוסמת, אמרנט, קינואה), תערובת דגנים B, (תירס, אורז), גלוטן.
- אגוזים: בוטנים, אגוזי לוז, שקדים.
- פירות: בננה, תערובת פירות A (לימון, תפוז), תערובת פירות B(תות, ענבים, אפרסק), תפוח, אננס, קיווי.
- ביצה: חלבון ביצה, חלמון ביצה, קזאין
- חלב: חלב פרה, חלב עיזים, חלב כבשים.
- פירות ים: בקלה, תערובת דגים (סלמון, פורל), טונה, תערובת פירות ים (שרימפס, קלמארי, תמנון).
- ירקות: עגבניות, תערובת קטניות (אפונה, שעועית ירוקה), תערובת ירקות A (גזר, סלרי), תערובת ירקות B(כרוב, ברוקולי), תערובת כרישה/בצל (שום, בצל, כרישה).
- תוספי מזון, ויטמינים ומינרלים
- בשר: טלה/בשר כבש, תערובת בשר A (חזיר, בקר), תערובת בשר B (עוף, הודו).
- אחרים: תפוחי אדמה, סויה, תערובת שמרים (שמרי אפייה, שמרי בירה), קקאו, קפה, חרדל
הבדיקה בודקת את רמת הנוגדנים מסוג IgG4 ל- 57 סוגי מזונות שונים, בין השכיחים ביותר לצריכה באוכלוסייה המערבית.
הבדיקה מבית AESKUCARE
לבדיקה אישור אמ"ר של משרד הבריאות הישראלי ואישור CE.
יכולה להיות אי סבילות למזון שלא נבדקת בבדיקה זו. יכולים להיות נוגדנים משותפים למספר מזונות.
מחקרים נוספים לקריאה
- High level of IgG4 as a biomarker for a new subset of inflammatory bowel disease
- Food elimination based on IgG antibodies in irritable bowel syndrome: a randomised controlled trial
- IgG antibodies against food antigens are correlated with inflammation and intima media thickness in obese juveniles
- Milk protein IgG and IgA: the association with milk-induced gastrointestinal symptoms in adults
- Diet restriction in migraine, based on IgG against foods: A clinical double-blind, randomised, cross-over trial
- The value of eliminating foods according to food-specific immunoglobulin G antibodies in irritable bowel syndrome with diarrhoea
- Food Exclusion Based on IgG Antibodies Alleviates Symptoms in Ulcerative Colitis: A Prospective Study
