האם ידעת שסטרס כרוני יכול להשפיע על בלוטת התריס שלך?
השפעת הלחץ על הבריאות שלנו היא נושא מוכר וידוע. אנו מודאגים מכל כך הרבה דברים ביום יום!
כל אחת מאיתנו היא אורגניזם שלם חי, נושם ומורכב, וכל היבט בחיינו משפיע ומושפע מהמערכת האקולוגית הפנימית שלנו.
בלוטת התריס (המכונה גם בלוטת המגן או תירואיד) היא בלוטה בצורת פרפר הנמצאת בבסיס קדמת הצוואר. קטנה, אך בעלת חשיבות עצומה על חילוף החומרים והמשקל, מצב הרוח וההורמונים שלנו. הנקודה החשובה כאן היא שבעוד שגורמי לחץ עשויים כעת להיות חלק כרוני מחיינו, יש דברים רבים שניתן לעשות כדי למתן את התגובה הקיצונית שעלולה להוביל לבעיות בריאות רבות מאד.
ציר HPA (ההיפותלמוס-בלוטת יותרת המוח-בלוטת אדרנל) מערכת האזעקה המולדת שלנו:
כאשר אנו חווים לחץ, או כל איום על רווחתינו, המוח שלנו נכנס לכוננות גבוהה, מפעיל מערכת עתיקה שנועדה להגן עלינו ממגוון רחב של איומים וסכנות. הוא מגייס מהר את האנרגיה הדרושה לנו כדי להתחמק, לברוח ולהתגבר על הסכנה המיידית.
מערכת אזהרה זו מופעלת בחלק במוח בשם האמיגדלה – במידה ואותרה סכנה הודעה מתחילה רצף של פעולות:
ההיפותלמוס, שמתנהג כמו מערכת האזעקה מתקשר למוקד- בלוטת יותרת המוח, שמעבירה את המסר הזה לבלוטות האדרנל, שם האדרנלין והקורטיזול פועלים כמו המשטרה, מכבי האש ושירות אמבולנס – מוכנים להגיב על ידי הרחקתך מהסכנה (על ידי יצירת תגובת fight, flight, or freeze) ), והכנת הגוף להתמודדות עם דלקות אפשריות, זיהום, פציעה, שטפי דם והלם.
מערכת חשובה זו, כשהיא מופעלת מאיום ממשי אמיתי, היא יכולה לעזור לנו להימנע מסכנה, ובמקרה חירום, היא באמת מצילת חיים. זה מצב ההישרדות שלנו. למרבה הצער, החיים המודרניים מחזיקים את רובנו במצב של הפעלת מתח כרוני רוב הזמן, עם מעט זמן לעצור בין כיבוי שריפות בחיינו, או עמידה בקצב הדרישות הבלתי פוסקות.
אלו הם רק קומץ מהמצבים שמחזיקים אותנו במצב הישרדות כרוני. אני בטוחה שרבים יכולים להתחבר לאחד או יותר:
אזעקות ומצבי מלחמה, ילדים המגויסים לצבא, תקופות בהן יש פיגועים, עומס בעבודה / בוס / עמיתים לעבודה, מורכבות בזוגיות, לחץ כלכלי, מחלות, אכילה בצורה בלתי מסודרת אשר מספקת רמות אנרגיה לא קבועות לגוף, שינה לקויה שגורמת לעצבנות, להשתוקקות לסוכר ועוד, להיתקע בפקק בדרך לפגישה או לאיסוף את הילדים לבית הספר, תשלומי מיסים והחשבונות, אירועים טראומטיים אחרים.
כל אלה הם גורמי לחץ אמיתיים המפעילים את ציר ה-HPA – ואצל רבים הם קיימים ברמה יומיומית במשך שבועות, חודשים או שנים ללא הפסקה ומושפעים גם מהאופן שבו אנו תופסים באופן אישי, את אירועי החיים.
כשהוא מופעל באופן כרוני, ציר HPA מציב אותנו במצב של הישרדות מתמשכת, ולכך יכולה להיות השפעה עצומה על היבטים רבים של בריאותנו, מה שמוביל ל:
קושי להירדם, שינה גרועה או התעוררות עייפות גם לאחר לילה שלם של שינה, עצבנות, חרדה, תחושת עייפות, דיכאון, חוסר תקווה, מערכת חיסון חלשה, תשישות כרונית, הצפה, חוסר בחוסן רגשי, תשוקה לסוכר, קפאין ולאוכל, צניחות סוכר בדם, עודף משקל ועוד.
הקשר בין יותרת הכליה לבלוטת התריס
בלוטת התריס שלך מבצעת ממש מאות, אם לא אלפי, פונקציות חיוניות הקשורות לגדילה, חילוף חומרים, שליטה הורמונלית, וניצול ושימור אנרגיה בהתאם למה שהגוף שלך צריך מרגע לרגע.
כאשר אנו נמצאים במתח כרוני ממושך או חוזר, מערכת האדרנל שלנו והקורטיזול אומרים לגוף שלנו, לבלוטת התריס, לחסוך באנרגיה ולכן הגוף נכנס למצב שמירה וחיסכון באנרגיה כמו: האטה בחילוף החומרים ועלייה במשקל. כל זה גורם לנו להרגיש: מותשים, מדוכאים ואיטיים ולעיתים רבות פשוט- חולים.
האשימוטו ותת פעילות אשר לא מטופלים עלולים לגרום ל:
עייפות ותשישות
עלייה במשקל, ואיתה מוגבר הסיכון להשמנה, סוכרת ומחלות לב
כולסטרול גבוה (עקב תפקידה של בלוטת התריס בחילוף החומרים של השומן)
דיכאון – לא פחות מ-15% מהנשים הנוטלות תרופות נוגדות דיכאון יש בעיה שלא זוהתה בבלוטת התריס כגורם לדיכאון שלהן – אך בעיית בלוטת התריס שלהן לא אובחנה ולכן הן מאובחנות בצורה שגויה ומטופלות לא נכון. זו אחת הסיבות לכך שתרופות נוגדות דיכאון אינן עוזרות לתת-קבוצה זו של נשים.
חרדה מלווה לעיתים קרובות גם בעיות בבלוטת התריס.
ירידה בתפקוד הקוגניטיבי – בלוטת התריס אחראית לעזור לנו לשמור על בריאות המוח, ואפילו הפרעה קלה של בלוטת התריס יכולה לפגוע בזיכרון ובריכוז. מחקרים שנעשו על נשים בשנות ה-60 לחייהן הראו שאפילו תפקוד איטי של בלוטת התריס עלול לגרום לתסמינים דמויי דמנציה, וכי טיפול יכול לשפר באופן דרמטי את התפקוד הקוגניטיבי ולהשפיע על הגנת המוח.
סיכון מוגבר להפרעות קצב לב ואי ספיקת לב עקב השליטה הרגולטורית של בלוטת התריס על קצב הלב והקצב.
תפקוד לקוי של בלוטת התריס יכול להיות גם בעל השפעה הרסנית על הפוריות, ההיריון והאימהות.
נמצא כי נשים עם תת פעילות בלוטת התריס:
עלולות להתמודד עם בעיות פוריות
בעלות סיכון מוגבר להפלה ולידה מוקדמת
בעלות סיכון גבוה בהרבה לפתח דיכאון טרום ואחרי לידה
ויש עוד:
בריאות העצם, חוסר איזון הורמונלי, מחלות אוטואימוניות, נשירת שיער וכו'.
נשים רבות אינן מקבלות את האבחון הנכון ולכן מסתובבות עם תסמינים כמו עלייה במשקל, דיכאון, חרדה, ערפל מוחי (brain fog), בעיות שינה ועייפות, מרגישות שהן עושות משהו לא בסדר, משגעות את עצמן עם דיאטות אבל לא מצליחות לרדת במשקל, סובלות מבעיות פוריות וכל זה ממצב רפואי שקל לזהות ולטפל בו.
כיצד מתח משפיע על בלוטת התריס שלך
למתח יכולות להיות השפעות ישירות ועקיפות על תפקוד בלוטת התריס שלך. הנה כמה מהדרכים העיקריות שבהן זה קורה:
תפקוד מופחת של בלוטת התריס
כאשר את במתח, משתחררים כימיקלים של מערכת החיסון הנקראים ציטוקינים דלקתיים (שיש להם שמות כמו IL-1 בטא, IL-6 ו-TNF-alpha). אלה מורידים את ייצור ההורמונים המרכזיים הקשורים לבלוטת התריס TSH, T3 ו-T4, הופכים את בלוטת התריס לפחות רגישה ל-TSH הממריץ את ייצור הורמוני בלוטת התריס.
הפחתת ייצור הורמונים פעילים של בלוטת התריס
בעוד בלוטת התריס שלך מייצרת את הורמוני בלוטת התריס שלך, היא מייצרת בעיקר צורה לא פעילה בשם T4. מכאן הגוף אמור להמיר צורה לא פעילה זו לצורה הנקראת T3, שעושה את רוב הפעולות בלוטת התריס בגופך. המרה זו מתרחשת בעיקר בכבד שלך. עם זאת, כאשר את במתח, או כאשר את חולה, יכולת ההמרה של הגוף T4 ל-T3 יורדת. במקום זאת, הגוף שלך אוגר את הצורה הלא פעילה על ידי קשירה והחזקה שלו בצורה הנקראת RT3, מה שהופך אותה לבלתי שמישה עד שהלחץ יעבור.
הפחתת הרגישות להורמון בלוטת התריס
דלקת כרונית הופכת גם את הקולטנים להורמון בלוטת התריס בתאים לפחות רגישים לצורה הפעילה של הורמון בלוטת התריס, כך שהורמון בלוטת התריס לא יכול לעשות את עבודתו. זה נקרא עמידות להורמון בלוטת התריס.
השפעת הלחץ והירידה במערכת החיסון
למתח כרוני יש השפעה גדולה על החסינות שלנו – לאורך זמן הוא מגביר את הסיכון לפתח דלקות כרוניות ואוטואימוניות. זה גם מעגל קסמים, מכיוון שככל שהגוף שלנו מתוח יותר עקב דלקת, כך מערכת תגובת הלחץ מופעלת יותר. אנו שואבים יותר קורטיזול, אחד ההורמונים העיקריים שלנו להגנה מפני מתח ודלקות, אשר בתורו גורם לנו לעלות במשקל, לפרק שרירים לדלק, ולאגור דלק נוסף כצורות מזיקות של כולסטרול.
Hashimoto's thyroiditis, או תת פעילות של בלוטת התריס על רקע אוטואימוני, אחראית לכ-90% מכלל הפרעות בתפקוד בלוטת התריס בארה"ב, שרובן משפיעות על נשים.
השפעת הסטרס- מערכת עיכול
מתח (סטרס) כרוני מסיט גם אנרגיה מתפקודים חשובים כמו עיכול. זה יכול גם להשפיע על תפקוד בלוטת התריס וגם על היכולת לרפא את בלוטת התריס. מתח משפיע על העיכול בשתי דרכים עיקריות שיכולות להשפיע ישירות על בריאות בלוטת התריס: האחת היא על ידי פגיעה במיקרוביום, והשנייה היא על ידי גרימה למעי דליף.
כשאנו במתח, זרימת הדם מופנית באותם רגעים לאיברים אחרים ולא למערכת העיכול (מה שמשפיע על היכולת של הגוף לעכל באופן תקין) בנוסף, נוצרת פגיעה בפלורת המעיים, מה שמוביל לצמיחת יתר של החיידקים הפתוגנים המזיקים יותר על חשבון החיידקים הטובים. שני השינויים הללו במעיים יכולים להוביל למצב הנקרא מעי דליף שגורם לנו להיות רגישים יותר לכל מיני מזונות מגלוטן, דרך מוצרי חלב ועד למספר רב של מזונות אחרים, ולפיתוח מצב הנקרא "אנדוטוקסמיה", אשר בעצמו יכול להוביל לדלקת משמעותית מספיק כדי להוביל בסופו של דבר למצבים אוטואימוניים.
הימנעות מהטריגרים הללו במזון, כחלק מהפחתת הלחץ שהגוף נמצא בו, הוא חלק חשוב בריפוי הקשר בין יותרת הכליה לבלוטת התריס. דיאטת אלינימציה, ניקוי ובניית תפריט מותאם אישית יכולים לרפא את רירית המעיים שלך ולשפר את פלורת המעיים.
השפעת הסטרס-אסטרוגן
קורטיזול מפחית את היכולת שלנו לפנות עודפי אסטרוגן מהגוף דרך הכבד שלנו. עלייה מוגברת של אסטרוגן (עודף אסטרוגן) משפיעה גם על הייצור של חלבון נשא הנקרא גלובולין קושר תירוקסין (TBG) שנקשר להורמון בלוטת התריס. צורות קשורות של הורמון בלוטת התריס אינן פעילות במיוחד – כך שתפקוד בלוטת התריס יורד גם כאשר בלוטת התריס פועלת. הצורה החופשית הפעילה פשוט לא מגיעה לתאים, שם היא אמורה לעשות את העבודה הטובה שלה.
ריפוי הקשר בין האדרנל לבלוטת התריס
חשוב להכיר את הסימנים לתגובת לחץ כיוון שברגע שנלמד לזהות אותם, נוכל ללמוד להגיב במהירות בתגובת הרפיה, במקום להגיב בתגובת מתח ממושכת.
חשוב לזהות את אותם אזורים בחיים שלנו שזקוקים לתשומת לב כדי שנוכל לצאת ממצב ההישרדות המתמשך. השינוי האמיתי מגיע לאחר שאנו מצליחים לזהות אמונות חיים שגויות ולשנות אותן.
טכניקות הרגעה והפרייה שונות יכולות לעזור. למשל, תרגיל הארקה זריז ליום יום: עצרי לרגע ומרכזי את עצמך בכל מקום שבו את נמצאת, יושבת או עומדת או שוכבת, מרגישה את חלקי הגוף שלך נוגעים באדמה… פשוט הרגישי את ההארקה הזו עם האדמה. נשמי באופן טבעי בהתחלה, ואז לאחר כמה נשימות- שאפי בספירה של 4 .
לאחר מכן נשפי במשך 4 ספירות. חזרי על כך 4 פעמים לפחות.
שמרי על רמת הסוכר בדם מאוזנת. כשבאמצע היום את רועדת, בזיעה חמה או קרה, ומאבדת את הריכוז או כשאת חשה קצת בחילה או חולשה ואת מבינה שלא אכלת מהבוקר וכבר אמצע אחר הצהריים. אוקיי אולי אכלת קצת, אבל רק קפה ועוגיה – לא אוכל אמיתי! הרבה מאד נשים מכירות את התחושה.
ירידת סוכר בדם שכיחה במיוחד – והיא גובה מחיר גדול ממערכת הלחץ של האנדרנל. המוח שלך תלוי באספקה קבועה של סוכר כדי לשמור עליו מתפקד בצורה מיטיבה. רמת סוכר נמוכה בדם היא מצב חירום מוחי ברמה הגבוהה ביותר. לכן חייבים להאכיל את הגוף בִּקְבִיעוּת. עם חלבון, שומנים באיכות טובה ופחמימות מדגנים מלאים וירקות.
לרפא את המעיים שלך. לבריאות המעיים שלנו יש השפעה עצומה על תפקוד בלוטת התריס שלנו ועל בריאותנו. ריפוי מעי דליף ו/או הפרעות במיקרוביום הוא קריטי בהפחתת דלקת בבלוטת התריס, נוגדנים, וגם שיפור האנרגיה, מצב הרוח, השינה, המשקל והיפטרות מהתשוקה לסוכר.
השתמשי בצמחי מרפא אדפטוגנים כדי למתן את תגובת הסטרס של האדרנל שלך ולקרר את התגובות הדלקתיות החיסוניות שלך. אדפטוגנים הם סוג מיוחד של תרופות צמחיות ששימשו כתרופות סיניות מסורתיות ואיורוודיות במשך מאות שנים כדי לקדם תחושת רווחה. המונח אדפטוגן מתייחס ליכולת הייחודית של צמחי מרפא אלו לעזור לך להסתגל ללחץ בחייך. הם עושים זאת על ידי "נורמליזציה" או "ויסות" של תגובת הלחץ באדרנל. אדפטוגנים עוזרים לגוף שלך להתמודד בצורה יעילה יותר עם הדרישות של חיי היומיום. הם מספקים תחושת רוגע מתמשכת, ולמרות שהם מגבירים את האנרגיה, רובם אינם מעוררים. בנוסף להשפעותיהם על הסתגלות ללחץ, לאדפטוגנים יש השפעות נוגדות חמצון ואנטי דלקתיות עמוקות המגנות על התאים שלך מפני נזק ממגוון של חשיפות כימיות. כמו כן, אדפטוגנים אינם רעילים ונחשבים לבטוחים מאד לשימוש, אפילו בשימוש ארוך טווח. בין האדפטוגנים המובילים ניתן למצוא את: Withania somnifera, Panax quinquefolium, Rhodiola rosea, Ganoderma lucidum, Centella asiatica ועוד.
טיפול בסטרס יעזור להרגיע את התגובות הדלקתיות שלך, יאפשר לבלוטת התריס שלך לייצר ביעילות רבה יותר הורמוני בלוטת התריס ולאפשר לתאים שלך להמיר ולהשתמש בהורמוני בלוטת התריס האלה בצורה נכונה. בתוך התהליך, תחושי אנרגטית יותר, השינה שלך תשתפר, התשוקות הבלטי נשלטות למזונות מסוימים יתפוגגו, והחיים ייראו הרבה יותר קלים!