חרדות בילדים אינן מדוברות לרוב, אך שכיחותן באוכלוסייה, עולה, בעיקר לאחר תקופת הקורונה.
חרדות יכולות להופיע סביב מגוון מצבים כגון: מצב בטחוני, מצב חברתי, אירוע טראומטי אך גם OCD, פאניקה ועוד.
ראשית חשוב להבחין בין פחד לחרדה:
פחד הוא רגש טבעי הנועד לסמן לנו שעלינו לפעול כדי לשנות את המצב. חרדה, לעומת זאת, היא תחושת פחד שעולה, גם כשאין סכנה ממשית, ולכן מעוררת סבל רב ומפריעה לתפקוד היומיומי. כל ילד חווה פחדים, אך יש ילדים המפתחים גם הפרעת חרדה. לרוב אלו יהיו ילדים רגישים וחרדתים יותר, אך סביב אירוע טראומטי, כל ילד יכול להגיב.
בחרדות חשוב לטפל בהקדם! ברוב במקרים, הן לא יחלפו מאליהן, אך טיפול מדויק יכול לסייע מהר מאד.
בטיפול מסוג זה, חשוב שההורים יהיו מעורבים בטיפול ויקבלו בנוסף הדרכת הורים וליווי, מכיוון שתגובותיהם והתייחסותם לילד, משפיעים על התהליך ויכולים להוביל להצלחתו.
מנגנון החרדה פועל בגלים ש כ-20-40 דקות (התקפי חרדה) וכולל תסמינים מחשבתיים ותסמינים גופניים שונים (דפיקות לב מואצות, כאבי בטן, רעד, הזעה ועוד). אחת הבעיות העיקריות הנלוות להפרעה היא הימנעויות וקושי לתפקד ללא ההורים. מתוך חשש לחוות את עוצמת הרגשות, המחשבות והתגובות הגופניות, ילדים רבים נמנעים מלהגיע למצבים בהם הם חווים אותם. למשל על ידי הימנעות מלהגיע לבית הספר, הימנעות חברתית, הימנעות ממקומות הומים וכדומה.
חשוב לטפל בהימנעויות ולהתיר את הפלונטר המחשבתי- כלל שעובר הזמן, יהיה זה מורכב יותר כיוון שההימנעות רק מחמירה את החשש מהיכולת להתמודד.
הטיפול:
כאשר הורה חושד שילדו מפתח הפרעות חרדה, מומלץ להגיע ראשית לאבחון על ידי אנשי מקצוע מתחום רפואת הנפש. לאחר מכן, יחל התהליך הטיפולי. מומלץ לטפל בכל המישורים גם יחד:
טיפול התנהגותי קוגניטיבי– אחת משיטות הטיפול המוצלחות והמקובלות כיום נקראת CBT ומטרתה לעבוד באופן ממוקד ולשנות את דפוסי החשיבה בטווח זמנים קצר יחסית. מומלץ לבדוק שהמטפל שלכם עבר הכשרה מתאימה ושהוא בעל ניסיון בטיפול בילדים.
טיפול גופני– תרגול טכניקות שונות (למשל מיינדפולנס, מדיטציה, יוגה, נשימות ודמיון מודרך) היכולות לסייע בהפחתת רמת העוררות שיוצרת חרדה והפחתת התגובות הגופניות להתקף החרדה. בנוסף פעילות גופנית מעלה רמות של אנדורפין- הורמון המשרה תחוש רגיעה, ולכן מומלץ לשלב פעילות גופנית באופן קבוע.
טיפול תומך– שילוב של טיפול בצמחי מרפא ותוספי תזונה, עשוי לסייע מאד לחיזוק הגוף והרגעתו במהלך התהליך המורכב ואף במהלך התקפים. הטיפול התומך משתלב עם שאר מישורי הטיפול ואף יכול לקצר את משך הטיפול כולו או לסייע בהתמודדות לאורך תקופות של לחץ.
להלן כמה דוגמאות לצמחים ותוספים המתאימים לשילוב בטיפול תומך, בילדים:
אומגה 3– זהו שם כולל למספר חומצות שומן החיוניות לבריאות המוח ולתפקוד הקוגניטיבי. ניתן לצרוך אותן מהמזון (בעיקר בדגי ים הגדלים במים עמוקים ובזרעי פשתן) אך ניתן להשתמש גם בתוספים. שימו לב לבחור תוסף איכותי.
ויטמיני B– קבוצת ויטמינים חשובה לתפקוד הקוגניטיבי, מצב הרוח ופעילות מערכת העצבים. ניתן להגביר את צריכתם מהמזון (דגנים מלאים, קטניות, ירקות, פירות ושמרי בירה) או להשתמש בתוסף. באם נוטלים תוסף, מומלץ ליטול תוסף משולב- "קומפלקס B" המכיל את כל ויטמיני B יחדיו, כיוון שהם פועלים טוב יותר יחד.
עלי פסיפלורה Passiflora incarnata– צמחי מרפא מרגיע ואף יכול לסייע בבעיות שינה, באם קיימות. ניתן ליטול מיצוי נוזלי שלו לאורך כל היום, או רק לפני השינה. ניתן להשתמש בו גם במהלך התקף חרדה על מנת לסייע בהרגעה מיידית של הגוף.
שורש וויתניה Withania somnifera– צמח מרפא המחזק את מערכת העצבים, מערכת החיסון ומשפר את יכולת הגוף להתמודד עם מצבי לחץ. ניתן לרכוש מיצוי נוזלי שלו וליטול באופן קבוע. חשוב להשתמש בו לאורך זמן, כיון שהשפעתו מצטברת ולא מיידית ולכן יסייע במניעת התקפי חרדה. מחקרים הראו שטיפול בצמח הפחית רמות חרדה.
בנוסף לכל אלו, מומלץ להימנע משתיית משקאות קפאין/ משקאות ממריצים, משקאות אלכוהולים ושוקולד- המגבירים את הפרשת ההורמון קורטיזול, המחמיר מצבי חרדה.
בכל מצב, מומלץ תמיד להתייעץ באיש/ת מקצוע בתחום הטיפול בצמחי המרפא על מנת לקבל הנחיות טיפול מותאמות אישית. במידה והילד נוטל תרופות- יש להיוועץ במומחה טרם השימוש בצמחי מרפא ותוספים.
מוזמנים לפנות אלי בשאלות נוספות.