מחרדה מזדמנת, כמו פרפרים בבטן לפני אירוע חשוב ועד הפרעות חרדה עם התקפי פאניקה, יש הרבה סוגים שונים של חרדה. למרבה המזל, ישנם גם סוגים רבים ושונים של צמחי מרפא ותרופות צמחיות שיכולים לעזור להפחית אותה.
אבל לפני שנגיע לפתרונות, חשוב להכיר בכך שהחרדה היא אמיתית ובשנים האחרונות במדינת ישראל, מאז תקופת הקורונה והמלחמה, כמות האנשים הסובלים ממנה- רק הולכת ועולה במאות אחוזים. חרדה יכולה להופיע בצורות שונות בחייהם של אנשים: כנדודי שינה, דיכאון, עייפות, התמכרות, פגיעה ביכולת לעבוד ולנהל זוגיות ועוד.
במקרים רבים, חרדה יכולה להופיע באופן זמני, בעיצומו של שינוי משמעותי בחיים. עם זאת, חרדה כרונית לא נועדה להיות חלק יומיומי מהחוויה האנושית ועלולה להוביל ללחץ שמוביל לחוסר ויסות של קורטיזול שיכול בסופו של דבר להשפיע לא רק על הרווחה הרגשית שלך אלא גם על הבריאות הפיזית שלך.
נקודות אלה הופכות לרלוונטיות במיוחד כאשר אנו לוקחים בחשבון את העובדה שהפרעות חרדה הן האבחנות הפסיכיאטריות הנפוצות ביותר בארצות הברית, כאשר כ-30% מהאוכלוסייה חווה תסמיני חרדה במהלך חייהם והן שכיחות פי שניים בנשים מאשר אצל גברים.
ומי מרוויח מכך? חברות התרופות.
וזה העניין: תרופות נגד חרדה, הכוללות את הבנזודיאזפינים הנפוצים מדי והממכרים ביותר ותרופות אחרות, מגיעות עם שפע של תופעות לוואי – כולל קצרות וארוכות טווח שעלולות להשפיע על התפקוד הקוגניטיבי. אמנם השתקת תסמינים חרדתיים עשויה לעזור באותו הרגע, אך היא לא מונעת מהתסמינים לחזור, ואינה מטפלת בגורמים השורשיים לכך שאדם מרגיש כמו שהוא מרגיש.
צמחי מרפא לחרדה:
אוקיי, אז מה האלטרנטיבות? כשמטפלים בחרדה בקליניקה נטורופתית, אחת המטרות העיקריות היא למצוא את הסיבה לחרדה- את שורש הבעיה, באופן הייחודי באותו אדם. הטיפול בצמחי מרפא, בשילוב עם טיפול רגשי אצל מטפל המתמחה בכך, יכולים לסייע לאדם לשקם את עצמו מהר יותר מהמצב.
צמחי מרפא מספקים לנו "פיטוכימיקלים" חשובים שפועלים על איפוס מסלולים במערכת העצבים שלנו ולעתים רחוקות גורמים לתופעות לוואי – בניגוד לעמיתיהם התרופות.
צמחי מרפא לטיפול בחרדה:
בשנים האחרונות נחקר מאד תחום צמחי המרפא וזוכה להכרה בערכו. מעניין ומרגש לראות שהמדע מאמת את מה שנשים יודעות מזה אלפי שנים – שצמחים מרפאים. ולצמחים הבאים, יש לא רק היסטוריה חזקה של שימוש מסורתי – אלא גם מדע מוצק.
לבנדר- Lavendula officinalis
הלבנדר היפה והריחני הוא גם אחד מצמחי המרפא היעילים שלנו לחרדה – גם חרדה כרונית וגם מצבים אקוטיים. מומלץ ליטול אותו על בסיס קבוע כשעה לפני השינה. מיצוי הצמח הוכיח יעילות חיובית לזו של בנזודיאזפינים בהפחתת חרדה, ללא אף אחת מתופעות הלוואי או פוטנציאל התמכרות.
ניתן להשתמש בו במיצוי בצורת טינקטורה (מיצוי הידרו- אלכוהולי) או בחליטה. אפשר לייצר תערובת צמחים להרגעה ובה ½ כפית מכל אחד מהצמחים הבאים: פרחי לבנדר, פרחי קמומיל ועלי מליסה, ולהשרותם במשך 20 דקות בכוס אחת של מים רותחים. המינון הוא 1-3 כוסות ליום. מינון הטינקטורה הוא 1-2 מ"ל ב-¼ כוס מים, עד 4 פעמים ביום.
שמן לבנדר יכול לשמש גם כארומתרפיה במבער, על הכרית לפני השינה, באמבטיה, או במריחה מקומית של כמה טיפות כדי להפחית תסמיני חרדה חריפים, אז כדאי לשאת איתך בתיק בקבוק קטן מהשמן.
כּוּרכּוּם Curcuma longa
אחד מצמחי המרפא החשובים לעיכול ודלקות – כורכום – נמצא כעת במספר מחקרים כמועיל בטיפול בדיכאון וחרדה כאחד.
כורכום הוא קנה שורש, ודומה חיצונית לשורש הג'ינג'ר. בדומה לג'ינג'ר, הכורכום מכיל "פיטוכימיקלים" המנטרלים דלקת.
לכורכומין, שהוא אחד המרכיבים הפעילים העיקריים המופקים מצמח הכורכום, יש השפעות אנטי דלקתיות חזקות במיוחד, ואלה נמצאו מועילים בהפחתת חרדה הקשורה ספציפית לתגובת לחץ המופעלת כרונית.
אפשר להוסיף אותו גם לשייקים ומזונות אחרים, על מנת לרפא את מערכת העיכול. על מנת להשיג ההשפעות נוגדות חרדה, מומלץ להשתמש בתמצית כורכומין. המינון ישתנה בהתאם למוצר, אך הוא בדרך כלל כ- 80 עד 500 מ"ג ביום.
פטריית ריישי- Ganoderma lucidum
פטריית ריישי שייכת לקבוצת צמחים הנקראים אדפטוגנים, אשר עוזרים לנו להסתגל ללחצים ולדרישות של החיים המודרניים מבלי להיתקע ב"מצב הישרדות" כרוני. הם מווסתים בעדינות וביעילות את תגובת הלחץ של הגוף באמצעות וויסות פעילות בלוטות האדרנל. פטריית מרפא זו מרגיעה ונחשבת לאדפטוגן תומך מאד. אפשר לצרוך אותה בכמוסות או בטינקטורה או לחילופין, ניתן להכין ממנה משקה חם ומרגיע.
אשווגנדה- Withania somnifera
אשווגנדה, גם הוא אדפטוגן, ויכול להפחית באופן משמעותי את תסמיני החרדה. הוא הוכח כמשפר את רמות הקורטיזול על ידי השפעתו על האדרנל, והוא מפחית באופן כללי את הנטייה לחרדה. ניתן להוסיף כפית או שתיים מהאבקה לשייקים או למאכלים אחרים, ניתן ליטול אותה בקפסולות, כ- 500-1000 מ"ג פעמיים ביום, או בצורת טינקטורה, 2-4 מ"ל, פעמיים ביום. על מנת להרגיש את מלא השפעת הצמח, מומלץ ליטול אותו לאורך זמן.
קמומיל Matricaria recutita
קמומיל הוא צמח מרפא שמזוהה באופן מסורתי עם תכונות מרגיעות. קמומיל קיים בשימוש נרחב במדינות אירופה שבהן השימוש בצמחי מרפא הוא הנורמה, והוא הוכח במחקרים רבים כיעיל מאוד בהקלה על חרדות ומתח יומיומי ושיפור מצב הרוח. תה קמומיל בטוח גם במהלך ההריון ובזמן הנקה.
ניתן ומומלץ לשלב אותו עם תמציות צמחים נוספות כגון: Hypericum ולקבל השפעה מהירה וחזקה.
מליסה melissa officinalis
במערב אירופה מליסה משמשת כצמח מרפא מרגיע במשך מאות שנים. הוא מגביר את תחושת הרוגע ומפחית חרדה ומתאים במיוחד לשימוש בצורת חליטה.
חשוב רק לדעת כי למליסה גם פעילות מעכבת של בלוטת התריס ולכן אינה מתאימה לאנשים הסובלים מתת פעילות של בלוטת התריס.
ולריאן Valeriana officinalis
ולריאן הוא אחד הצמחים החזקים המסייעים להרגעה מיידית. גם בזמן התקף חרדה. הוא מסוגל להרגיע אבל גם לטפל בהפרעות שינה ואפילו להוריד לחץ דם.
מומלץ להשתמש בו בטינקטורה אשר תסייע בהקלה מהירה של תסמיני החרדה והוא מתאים במינון של 2-4 מ"ל מספר פעמים ביום.
שיח אברהם Vitex agnus castus
אם החרדה שלך מתרחשת תמיד ממש לפני קבלת הווסת שלך, כחלק מ-PMS למשל, יכול להיות שזה הצמח בשבילך. Vitex הוכח במחקרים כמחליש תסמינים של דיכאון וחרדה המתרחשים במהלך PMS ולהפחתת תסמיני PMS באופן כללי. לרוב מומלץ ליטול את הצמח בטינקטורה במינון של 20-60 טיפות, אחת ליום עד שעה מהקימה.
היכן ניתן למצוא את צמחי המרפא?
את הצמחים מומלץ לרכוש מחברות אשר מתמחות בצמחי מרפא או מגדלות אותם. חלק מהצמחים המומלצים כאן, ניתן אפילו לגדל לבד בבית!
בכל מצב תמיד מומלץ להתייעץ עם איש/ אשת מקצוע הרבליסט/ית ובמיוחד במידה ואת/ה נוטל/ת תרופות נוספות על מנת לוודא שהצמחים הללו אכן מתאימים במדויק לצרכים ולמצבך הרפואי.
לימים שקטים טובים ומטיבים לכולם