מחקרים אחרונים מראים כי ניתן להשפיע על תיפקודים קוגנטיביים, סטרס, דיכאון ומחלות נפש דרך תזונה מותאמת! תזונה פסיכוביוטית היא תזונה שנחקרה ונמצאה ככזו המשפרת את הפעילות הקוגנטיבית והפחתת הסטרס, ע"י שיפור אוכלוסיית החיידקים במעיים.
אחד הדברים המרכזיים המעודדים את הסימביוזה המושלמת המתרחשת בגוף האדם היא תזונה. בבסיס התזונה הפסיכוביוטית נמצאת תזונה מגוונת המכילה ברובה מזון מן הצומח. סיבים תזונתיים הם בין קבוצות המזון החשובות ביותר כיוון שהם מאכילים את חיידקי המעיים שלנו. החשובים מבניהם הם פחמימות וסיבים בלתי ניתנים לעיכול. חוקרים ממליצים על צריכה יומית של לפחות 3 מנות פירות ליום ו-6 מנות ירקות ליום הכוללים בעיקר: תפוח עץ, בננה, פירות יער, אפרסק, בצל, כרוב, כרישה, אספרגוס, שום, גזר, בטטה, פלפל וארטישוק. וצריכה יומית של 5 מנות דגנים ו- 3 מנות של קטניות ליום כמו למשל: שיבולת שועל, קינואה, שעורה, אגוזים, זרעי צ'יה, חומוס, עדשים, זרעי פשתן טחונים ושעועית.
פירות, ירקות, קטניות ודגנים מלאים הם כולם מקורות טובים לסיבים פרה-ביוטיים ומומלץ לצרוך אותם תמיד בצורה מגוונת כדי שיאכילו את אוכלוסיית החיידקים שלנו וישמרו על אוכלוסיה מגוונת.
קבוצת מזונות נוספת וחשובה לא פחות הינה המזונות המותססים. מזונות מותססים מכילים חיידקים חיים ולכן נקראים מזונות פרוביוטים. הם כוללים מזונות כגון קפיר, יוגורט המכיל חיידקים חיים, ירקות כבושים, טמפה, תה קומבוצ'ה, קימצ'י, מיסו וכרוב כבוש. על מנת לשפר ולשמר את המיקרוביום, חוקרים ממליצים על צריכה יומית של 2-3 מנות ליום.
יש לציין כי לאנשים בעלי מערכת עיכול חלשה ורגישה מזונות אלו עלולים לגרום לנפיחות וגזים ולכן יש להכניסם לתפריט היומי בהדרגה.
מעניין לראות כי לכל אחד מאיתנו מיקרוביום מעט שונה ולכן תמיד מומלץ להתייעץ עם איש מקצועי על מנת להתאים את תפריט התזונה המדוייק ביותר באופן אישי.
תוספי תזונה
אין ספק כי עיקר הטיפול, האיזון והחידוש של אוכלוסיית החיידקים בגופנו צריך להגיע מהתזונה, אך במיקרים מסויימים ולתקופות ניתן להיעזר גם בתוספי תזונה.
תוספי פרוביוטיקה מכילים חיידקים פרוביוטים וחלקם אף מכילים רכיבים המסייעים לחיידקים אלו לשגשג. בשוק תוספי התזונה יש מוצרים רבים מאד ושונים באיכותם ובסוגי החיידקים שהם מכילים. אין מוצר אחד המתאים לכולם וכאן מומלץ ביותר להתייעץ עם מטפל מוסמך כדי למצוא את הסוג המתאים ולהתאים לו מינוני ומשך נטילה. מחקרים רבים מראים כי שימוש בתכשירים אלו בצורה מותאמת יכולים להפחית תסמיני חרדה, דיכאון, חרדה ואף לסייע בטיפול במחלות נוירודגנרטיביות.
צמחי מרפא:
גם עולם צמחי המרפא יכול לסייע בשיקום ציר מעי- מוח ולכך מצטברות עדויות מחקריות רבות. בין שלל הצמחים ניתן למצוא שימוש במיצויים של הצמחים הבאים : Bacopa monnieri, Withania somnifera, ן- Centella asiatica .
צמחי מרפא ניתן לצרוך בתצורות רוקחיות רבות כגון כמוסות, חליטות או מיצויים הידרו-אלכוהוליים, אך מומלץ להתייעץ עם מטפל מוסמך ולהתאים מינוני נטילה באופן אישי.
לסיכום, כמו שחשוב לנו לשמור על הסביבה שלנו ועל קיום כל מערכות הטבע, מתוך הבנה שעבודתם ההרמונית כה משמעותית, חשוב לשמור גם על מערכת אקולוגית גופנית בריאה ושלמה, כי רק כך נוכל לחיות חיים מלאים ובריאים.